Εμβόλιο για τον ΙΟ HPV

emvolio_traxilou_mitras
Τον Ιούνιο 2006 επροτάθη η παραγωγή του πρώτου εμβολίου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και ασθενειών των γυναικών, που προκαλούνται από συγκεκριμένους τύπους του ιού των κονδυλωμάτων (HPV).
Το εμβόλιο, που ονομάζεται Gardasil, προστατεύει από 4 τέσσερις τύπους HPV, που μαζί ενοχοποιούνται για το 70% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του 90% των κονδυλωμάτων.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), πρόσφατα έδωσε άδεια σε εμβόλιο για τη χρήση σε κορίτσια και γυναίκες, ηλικίας 9-26 ετών. Το εμβόλιο χορηγείται σε μια σειρά τριών δόσεων κατά τη διαρκεί μιας περιόδου έξι μηνών.

Ποιός θα έπρεπε να εμβολιασθεί?
Συστήνεται σε κορίτσια 11-12 ετών, και θα μπορούσε να χορηγηθεί σε κορίτσια έως 9 ετών. Συστήνεται επίσης σε κορίτσια 13-26 ετών, τα οποία δεν τους έχει ακόμη χορηγηθεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει το σχήμα εμβολιασμού.

Γιατί το εμβόλιο συστήνεται σε τόσο νέα κορίτσια?
Ιδανικά οι γυναίκες θα έπρεπε να λάβουν το εμβόλιο πριν είναι σεξουαλικά ενεργές. Αυτό ισχύει γιατί το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε γυναίκες που δεν έχουν έλθει σε επαφή με κάποιον από τους τέσσερις τύπους του ιού HPV, που καλύπτονται από το εμβόλιο. Αυτές οι γυναίκες, που δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό, θα έχουν πλήρες όφελος από το εμβόλιο.

Οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες θα έχουν όφελος από το εμβόλιο?
Γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές μπορούν επίσης να έχουν όφελος από το εμβόλιο. Όμως ίσως έχουν λιγότερο όφελος, γιατί ίσως έχουν ήδη αποκτήσει έναν ή περισσότερους από τους τύπους που καλύπτονται από το εμβόλιο. Πολύ λίγες νέες γυναίκες θα έχουν μολυνθεί και από τους τέσσερις τύπους του HPV. Έτσι θα μπορούσαν να προστατευθούν από εκείνους τους τύπους που δεν έχουν έλθει σε επαφή. Προς το παρόν δεν υπάρχει διαγνωστική εξέταση να δείξει αν μια γυναίκα έχει ή όχι έναν ή όλους αυτούς τους τύπους του HPV.

Γιατί το εμβόλιο του HPV συστήνεται σε γυναίκες ηλικίας 9-26 ετών?
Απλά γιατί έως αυτή τη στιγμή το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί ευρέως για αυτές τις ηλικίες γυναικών. Η έρευνα για μεγαλύτερες γυναίκες έχει μόλις αρχίσει. Αν υπάρξει όφελος και είναι ασφαλές για αυτές τις ηλικίες γυναικών, η άδεια χορήγησης θα επεκταθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ποιες είναι οι σκέψεις για την χορήγηση του εμβολίου σε αγόρια?
Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για αγόρια και άντρες. Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε οφέλη από τον εμβολιασμό αντρών, προλαμβάνοντας την δημιουργία κονδυλωμάτων καθώς και σπάνιους καρκίνους, όπως τον καρκίνο του πέους και του πρωκτού. Είναι επίσης πιθανό πως εμβολιάζοντας άντρες, ίσως έχουμε έμμεσο όφελος στις γυναίκες.

Θα μπορούσαν οι έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν?
Το εμβόλιο δεν συστήνεται για εγκύους. Δεν υπάρχει επαρκής έρευνα σε σχέση με την ασφάλεια των εγκύων και των εμβρύων. Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί να σχετίζεται με προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης ή των νεογνών. Οι έγκυες θα πρέπει να ολοκληρώσουν πρώτα την κύηση πριν αρχίσουν τον εμβολιασμό. Αν προκύψει κύηση αφού έχει αρχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού, η γυναίκα θα πρέπει να τελειώσει τη σειρά των εμβολίων αφού ολοκληρωθεί η κύηση.

emvolio_traxilou

Αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον HPV?
Οι μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι σχεδόν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη ασθενειών που προκαλούνται από τους τέσσερις τύπους του HPV που καλύπτονται από το εμβόλιο. Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν τις προκαρκινικές καταστάσεις του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου, καθώς και των κονδυλωμάτων. Το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε νέες γυναίκες που έχουν εκτεθεί ήδη σε έναν από τους τύπους του HPV που καλύπτονται από το εμβόλιο.

Πόσο διαρκεί η κάλυψη από το εμβόλιο? Θα χρειαστούν επαναληπτικές δόσεις?
Η διάρκεια της κάλυψης από το εμβόλιο συνήθως δεν είναι γνωστή, όταν ένα νέο εμβόλιο εισάγεται στο εμπόριο. Έως τώρα οι μελέτες δείχνουν κάλυψη τουλάχιστον για πέντε έτη. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να δείξει την διάρκεια της κάλυψης και αν επαναληπτικές δόσεις χρειάζονται.

Από τι δεν προστατεύει το εμβόλιο?
Επειδή το εμβόλιο δεν προστατεύει από όλους τους τύπους του HPV, δεν θα προλάβει όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου ή γεννητικών κονδυλωμάτων. Θα εκδηλωθούν περίπου 30% των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που προκαλούνται από άλλους τύπους από αυτούς που καλύπτει το εμβόλιο, έτσι οι γυναίκες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να παρακολουθούνται για καρκίνο του τραχήλου με περιοδικά τεστ Παπανικολάου.
Επίσης δεν θα προλάβει το 10% των κονδυλωμάτων αλλά και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Έτσι είναι ζωτικής σημασίας ο πληθυσμός να μειώσει την έκθεση στον ιό HPV και στα άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Θα υπάρχει προστασία σε γυναίκες που δεν θα ολοκληρώσουν τις 3 δόσεις εμβολιασμού?
Δεν είναι ακόμη καθόλου γνωστό πόση προστασία θα έχουν αυτές οι γυναίκες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ολοκληρώνονται όλες οι δόσεις του εμβολίου.

emvolio

Ασφάλεια του Εμβολίου κατά του HPV
Το εμβόλιο είναι κατασκευασμένο από πρωτεΐνες του εξωτερικού περιβλήματος του ιού HPV. Δεν υπάρχει μολυσματικό υλικό σε αυτό το εμβόλιο. O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει παραχωρήσει άδεια στο εμβόλιο, θεωρώντας το ασφαλές και αποτελεσματικό. Έχει δοκιμαστεί σε 11000 γυναίκες ηλικίας 9-26 ετών σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι μελέτες δεν έχουν δείξει αξιόλογες παρενέργειες. Η πιο συχνή παρενέργεια είναι πόνος στο σημείο της ένεσης. Φυσικά η ασφάλεια θα συνεχίσει να παρακολουθείται κατά τη διάρκεια της ευρείας χρήσης του.

Τι θα πρεπει να γνωρίζουν οι εμβολιασμένες γυναίκες?
Το εμβόλιο κατά του HPV χορηγείται σε μια σειρά από τρεις δόσεις σε διάστημα 6 μηνών. Η δεύτερη και τρίτη δόση πρέπει να δοθούν 2 και 6 μήνες αντίστοιχα μετά την πρώτη δόση.

Οι γυναίκες που έχουν εμβολιασθεί θα χρειάζονται ακόμη παρακολούθηση για τον καρκίνο του τραχήλου?
Η απάντηση είναι θετική για τρεις λόγους.
1. Το εμβόλιο δεν προστατεύει από όλους τους τύπους του ιού.
2. Κάποιες γυναίκες ίσως δεν λάβουν όλες τις δόσεις του εμβολίου ή ίσως να μην τις
λάβουν στο σωστό χρόνο.
3. Ίσως γυναίκες που έχουν εκτεθεί σε κάποιο από τους 4 τύπους του ιού να μην
έχουν πλήρες όφελος.

Χρειάζεται ταυτοποίηση του ιού πριν χορηγηθεί το εμβόλιο?
Δεν χρειάζεται οι γυναίκες να κάνουν HPV τεστ για να διαπιστώσουν αν έχουν εκτεθεί σε κάποιο τύπο του ιού, πριν τους χορηγηθεί το εμβόλιο. Ακόμη και αν μια γυναίκα φέρει έναν τύπο του ιού HPV με το εμβόλιο θα προστατευθεί από τους άλλους τύπους, στους οποίους δεν έχει εκτεθεί.

Bασικές Γνώσεις για τον ΙΟ HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Ο ιός HPV είναι ένας πολύ κοινός ιός που μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Περίπου 40 διαφορετικοί τύποι του ιού HPV μπορούν να μολύνουν την γεννητική περιοχή ανδρών και γυναικών. Ενώ οι περισσότεροι τύποι των ιών δεν προκαλούν συμπτώματα και φεύγουν από μόνοι τους, κάποιοι άλλοι προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτοί οι τύποι επίσης έχουν ενοχοποιηθεί να συνδέονται με άλλους καρκίνους της γεννητικής περιοχής, όπως του κόλπου, του πρωκτού και του αιδοίου. Άλλοι τύποι μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα στην γεννητική περιοχή ανδρών και γυναικών.

Πως συνδέεται ο HPV με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας?
Μερικοί τύποι του HPV μπορεί να μολύνουν τον τράχηλο των γυναικών και να προκαλέσουν κυτταρικές αλλαγές. Τις περισσότερες φορές ο ιός φεύγει από μόνος του. Όταν φύγει, ο ιός ο τράχηλος επιστρέφει στην φυσιολογική κατάσταση. Αν όμως ο ιός δεν φύγει, συνεχίζει να προκαλεί κυτταρικές αλλαγές, δηλαδή δυσπλασίες, οι οποίες είναι προκαρκινικές καταστάσεις, που τελικά θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο, αν δεν θεραπευθούν.

gardasil
Πόσο συχνός είναι ο HPV?
Τουλάχιστον 50% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα προσβληθούν από τον ιό σε κάποια φάση της ζωής τους. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ περίπου 6,2 εκατομμύρια ατόμων θα προσβληθούν από τον ιό. Ο HPV είναι κυρίως συχνός ανάμεσα σε νέες γυναίκες και άντρες, μεταξύ 18-25 ετών. Οποιοσδήποτε είχε σεξουαλική επαφή με άλλο άτομο χωρίς προφύλαξη θα μπορούσε να μολυνθεί από τον ιό, και να τον μεταδώσει σε άλλο σεξουαλικό σύντροφο, τις περισσότερες φορές εν αγνοία του.
Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του τραχήλου? Πόσες γυναίκες θα πεθάνουν από αυτόν?
Για τις ΗΠΑ, που διατίθενται στατιστικά στοιχεία, για το 2006 υπολογίζονται 9700 γυναίκες ότι προσβλήθηκαν από καρκίνο του τραχήλου και 3700 πέθαναν από αυτόν τον καρκίνο.

Πόσο συχνά είναι τα κονδυλώματα?
Περίπου 1% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα παρουσιάσουν ορατά κονδυλώματα σε κάποια φάση της ζωής τους.

Έχει κάποια σχέση ο HPV με τον HIV (AIDS) και τον HSV (έρπη)?
Αν και όλοι θα μπορούσαν να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι ιοί, δεν έχουν καμία σχέση στα συμπτώματα και τα προβλήματα υγείας που προκαλούν.

Εμβολιασμός κατά του ιού HPV
Τον Ιούνιο 2006 επροτάθη η παραγωγή του πρώτου εμβολίου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και ασθενειών των γυναικών, που προκαλούνται από συγκεκριμένους τύπους του ιού των κονδυλωμάτων (HPV).
Το εμβόλιο, που ονομάζεται Gardasil, προστατεύει από 4 (τέσσερις) τύπους HPV, που μαζί ενοχοποιούνται για το 70% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του 90% των κονδυλωμάτων.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), πρόσφατα έδωσε άδεια σε εμβόλιο για τη χρήση σε κορίτσια και γυναίκες, ηλικίας 9-26 ετών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.