Τι είναι η σπερματέγχυση με σπέρμα δότη;

Η σπερματέγχυση με σπέρμα δότη (DI) είναι μία μέθοδος η οποία χρησιμοποιεί σπέρμα δότη, ώστε να βοηθήσει τη γυναίκα να μείνει έγκυος.

σπερματέγχυση
Οι δότες σπέρματος ελέγχονται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ορισμένες γενετικές ανωμαλίες. Στη σπερματέγχυση το σπέρμα του δότη τοποθετείται διαμέσου του τραχήλου στην κοιλότητα της μήτρας, κατά τη στιγμή που η γυναίκα έχει ωορρηξία. Δότης σπέρματος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Είναι η χρήση σπέρματος δότη κατάλληλη μέθοδος για μένα;
Ο γιατρός ή η κλινική σας μπορεί να σας συστήσει αυτή τη θεραπεία, εάν:

  • Ο σύντροφός σας δεν είναι σε θέση να παράγει σπέρμα
  • Η ποιότητα του σπέρματος του συντρόφου σας είναι τόσο χαμηλή, ώστε είναι απίθανο να οδηγήσει στη σύλληψη ενός μωρού, εκτός εάν αυτό γίνει με τη μέθοδο ενδο-κυτταροπλασματικής έγχυσης σπερματοζωαρίου (ICSI),
  • Ο σύντροφός σας έχει ένα υψηλό κίνδυνο μετάδοσης σε μια κληρονομική νόσο
  • Δεν έχετε σύντροφο
  • Πρόκειται για ομοφυλόφιλο ζευγάρι

Συμβουλές για ασθενείς και συντρόφους που επέλεξαν την μέθοδο χρήσης σπέρματος δότη
Απαραίτητο είναι, πριν καταλήξετε στη μέθοδο αυτή, ο γιατρός σας να σας συμβουλέψει κατάλληλα.
Προσπαθήστε να μιλήσετε με αυτούς, που έχουν ήδη παιδιά με σπέρμα από δότη. Όποια και αν είναι η κατάστασή σας, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε μέσω των συναισθημάτων σας, αν και αυτό στην χώρα μας θεωρείται ταμπού.

Πώς γίνεται στην πράξη η σπερματέγχυση με σπέρμα δότη;

spermategxysi_sperma_doti
Για τις γυναίκες:

Βήμα 1.

   Πριν ο γιατρός σας προβεί σε σπερματέγχυση με σπέρμα δότη είναι απαραίτητη μία εξέταση διαβατότητας των σαλπίγγων. Αυτό γίνεται είτε με υστεροσαλπιγγογραφία, είτε στα πλαίσια λαπαροσκόπησης.

Βήμα 2.

   Θα πρέπει επίσης να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για την ομάδα αίματος, HIV, ηπατίτιδα Β και C και σύφιλη .

 

   Επιπλέον θα κάνετε μία εξέταση ώστε να εξασφαλιστεί ότι έχετε ανοσία στην ερυθρά καθώς μία εξέταση αίματος

 

   Ο ορμονικός σας προσδιορισμός πρέπει να αξιολογηθεί ώστε να προβλεφθούν ορμονικές διαταραχές.

Βήμα 3.

   Στο στάδιο αυτό επιλέγεται ο κατάλληλος δότης.

 

   Ορισμένες κλινικές υπογονιμότητας διατηρούν δικές τους τράπεζες σπέρματος και έχουν στη διάθεσή σας μία σειρά κατάλληλους δότες, που θα ταίριαζαν τα χαρακτηριστικά τους με αυτά του συζύγου σας.

Βήμα 4.

   Εσείς και ο σύντροφός σας, θα πρέπει να υπογράψετε από κοινού ένα έντυπο συγκατάθεσης, ότι συμφωνείτε στην σπερματέγχυση με σπέρμα δότη.

Βήμα 5.

   Μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα γονιμότητας για την παραγωγή περισσότερων ωαρίων.

Βήμα 6.

   Θα κάνετε εξέταση αίματος ή ούρων ώστε να δείτε τις πιο γόνιμες ημέρες σας. Είναι επίσης σύνηθες ο γιατρός σας να κάνει υπερηχογρφήματα, ώστε να γνωρίζει τον αριθμό των θυλακίων που περιέχουν τα ωάρια, αλλά επίσης να διασφαλίσει ότι τα θυλάκια αναπτύσσονται με τον κατάλληλο ρυθμό ανάπτυξης..

Βήμα 7.

   Το σπέρμα δότη επιδέχεται μια επεξεργασία βελτίωσης στο εργαστήριο και εγχύεται στη μήτρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI). Η διαδικασία είναι συνήθως ανώδυνη, αν και ένα μικρό ποσοστό των γυναικών ενδέχεται να παρουσιάσουν ήπια συμπτώματα περιόδου, όπως κράμπες στη μήτρα.

Βήμα 8.

  Δύο εβδομάδες μετά την πραγματοποίηση της σπερματέγχυσης, εφόσον δεν έχει προκύψει περίοδος, εξετάζεται σε δείγμα αίματός σας η μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η κύηση έχει πραγματοποιηθεί.

dfdf1b8700f8b05f0488c680c1130b47_L
Για τους άνδρες (δότες σπέρματος):

Βήμα 1.

   Αν έχετε αποφασίσει να γίνεται δότης σπέρματος, επικοινωνήστε με μία εξουσιοδοτημένη κλινική, που διατηρεί τράπεζα σπέρματος, από τον κατάλογο της Αρχής Υπογονιμότητας.

Βήμα 2.

   Στην κλινική θα δώσετε δείγμα σπέρματος και αίματος ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

 

   Τα δείγματα εξετάζονται για ομάδα αίματός σας, τον καρυότυπο (ανάλυση χρωμοσωμάτων), την κυστική ίνωση (καθώς αυτή είναι μια συχνή κληρονομική γενετική διαταραχή), ομάδα αίματος- Rhesus, τον ιό HIV, τις ηπατίτιδες Β και C, τη σύφιλη, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα και τον CMV (κυτταρομεγαλοϊό).

Βήμα 3.

   Εξετάζεσθε από γιατρό για διάφορες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα λοίμωξης των γεννητικών οργάνων.

Βήμα 4.

   Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε ένα έντυπο που επιτρέπει στην κλινική να επικοινωνήσει με τον παθολόγο σας ώστε να ερωτηθεί εάν σας θεωρεί κατάλληλο για δότη σπέρματος.

Βήμα 5.

   Ένα μέλος του προσωπικού σας εξηγεί τη διαδικασία της δωρεάς και τις νομικές πτυχές. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τα δικαιώματά σας όπως και εκείνα του/των παραλήπτη/ών και κάθε παιδιού που γεννιέται ως αποτέλεσμα της θεραπείας.

Βήμα 6.

   Εάν γίνεται αποδεκτός ως δότης, θα πρέπει να υπογράψετε έγγραφα όπου θα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τη χρήση των δειγμάτων σας. Διατηρούνται σε απόθεμα για έως και δέκα χρόνια, αλλά μπορείτε να καθορίσετε και ένα μικρότερο χρονικό διάστημα.

 

   Επίσης, κρατούνται σημειώσεις σχετικά με την εξωτερική σας εμφάνιση, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά και με τις απαιτήσεις των αποδεκτών της δωρεάς του σπέρματός σας.

Βήμα 7.

   Τα στοιχεία σας θα αρχειοθετηθούν σε μητρώο που τηρείται από την Αρχή Υπογονιμότητας. Σημειώστε ότι ένας καταχωρημένος δότης δεν έχει καμία νομική ή οικονομική ευθύνη απέναντι σε ένα παιδί που γεννιέται ως αποτέλεσμα της δωρεάς του.

Βήμα 8.

   Στο στάδιο αυτό μπορείτε να παράγετε δείγματα σπέρματος για την αποθήκευση και τη μελλοντική δωρεά τους. Η κλινική θα έχει έναν ιδιωτικό χώρο, όπου μπορείτε να παρέχετε τα δείγματα σας – όλα τα δείγματα για τη δωρεά πρέπει να παράγονται στις εγκαταστάσεις της κλινικής.

 

   Τα δείγματα τίθενται σε καραντίνα μέχρι να επιβεβαιωθεί το αρνητικό αποτέλεσμα του ιού HIV και της ηπατίτιδας Β και C σε εξέταση τέσσερις μήνες μετά την παραγωγή τους.

Βήμα 9.

   Μπορείτε να εξακολουθήσετε να είστε δότης σπέρματος για επτά έως δέκα (7-10) διαφορετικές οικογένειες οι οποίες έχουν προκύψει, παρόλο που εσείς μπορείτε να καθορίσετε ένα χαμηλότερο όριο, εάν το επιθυμείτε.

 

   Αν μια γυναίκα έχει ένα μωρό, ως αποτέλεσμα της δωρεάς σπέρματός σας, μπορεί να ζητήσει να παραμείνουν διαθέσιμα μερικά από τα φιαλίδια του σπέρματός σας και να προορίζονται για τη μελλοντική χρήση της, έτσι ώστε το μωρό της, να μπορεί να έχει έναν γενετικό αδελφό ή αδελφή μελλοντικά.

Βήμα 10.

  Μπορείτε να αποσύρετε τη συναίνεσή σας για τη χρήση του σπέρματός σας ανά πάσα στιγμή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση οποιονδήποτε εμβρύων σε απόθεμα που προέκυψαν από τη γονιμοποίηση του ωαρίου των παραληπτριών με το σπέρμα σας.

Η εξιστόρηση στο παιδί σας σχετικά με την προέλευσή του
Εάν το παιδί σας είχε συλληφθεί ως αποτέλεσμα της υποβοηθούμενης σύλληψης με σπέρμα δότη, λέγοντάς του σχετικά με την προέλευσή του μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο θέμα για να συζητηθεί. Ωστόσο, το θέμα θα είναι λιγότερο δύσκολο να προσεγγισθεί, αν γίνει με ειλικρίνεια και αν συζητηθεί τη σωστή στιγμή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.